Weather: A few clouds, 0 °C / 0 °F
Local time: 01:28 pm

Calea Braii nr. 2, Lupeni, Judetul Hunedoara

4,8 km de Partia de schi Straja

1 Room, 1 Adult, 0 Child, 1 Night
Room Type
* Best Price Guarantee
+
BOOK NOWCLOSE

Activitati

Statiunea Straja este amplasata pe pantele domoale ale Muntilor Valcan, la altitudinea de 1440 m si este una dintre cele mai noi statiuni turistice din Romania, primind aceasta clasificare in anul 2002.

De atunci si pana astazi, statiunea a beneficiat de numeroase schimbari, menite sa o transforme dintr-o statiune de interes local, intr-una de interes national si chiar international. in acest scop au fost amenajate 12 partii de schi, asigurand statiunii Straja nu mai putin de 26 km de domeniu schiabil, la standarde internationale.

Toate partiile sunt echipate cu instalatii de transport pe cablu, iar 5 dintre acestea au in dotare instalatii de iluminat pe timp de noapte. in Complexul Turistic Straja exista acum peste 300 de hoteluri, pensiuni, vile si case de vacanta, gata sa primeasca turistii in cele mai bune conditii.

Statiunea Straja reprezinta astazi o alternativa atractiva fata de statiunile aglomerate de pe Valea Prahovei, chiar daca este situata la 350 km de Bucuresti. Datorita preturilor foarte bune la cazare, mancare, schi-pass-uri si inchirieri echipamente, statiunea Straja reuseste sa surmonteze costul suplimentar al transportului si chiar sa realizeze economii semnificative in cazul unui sejur prelungit. Atmosfera relaxanta de aici, lipsa aglomeratiei pe partii, produsele traditionale delicioase si binecunoscuta ospitalitate a localnicilor, sunt argumente solide pentru un sejur de neuitat in statiunea Straja.

Insa Straja nu inseamna doar sporturi de iarna, inseamna si peisaje sau plimbari cu piciorul sau cu telescaunul. Daca alegi sa te plimbi, trebuie sa stii ca la cota 1485 se inalta Crucea Eroilor. Un monument ridicat in memoria ostasilor cazuti la datorie pe versantul nordic al masivului in cel de-al doilea Razboi Mondial. Crucea are 9 metri inaltime si este prevazuta cu instalatie de iluminare, pe timpul noptii fiind o adevarata splendoare. La poalele Crucii s-a ctitorit un frumos schit, construit integral din lemn, in interiorul caruia este expusa o cruce cioplita in lemn, in care sunt incastrate trei bucati de lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Aceasta cruce (avand 5 m lungime si peste 200 kg) este scoasa anual din biserica in Vinerea Mare si este purtata pe rand de pelerini, care o transporta de la poalele masivului pana la schit, pe o distanta totala de 7 km, parcurgand astfel drumul crucii. Acest traseu este parcurs in fiecare an si este un eveniment unicat in Romania.

Un alt punct de atractie al statiunii il constituie Schitul Straja, intrarea in acest lacas de cult efectuandu-se printr-un tunel lung de 50 de metri, ai carui pereti gazduiesc picturi inspirate din biblie. Accesul in statiune se poate face cu masina din orasul Lupeni (10km), iarna cu multa atentie din cauza drumului abrupt. Cel mai usor se poate ajunge in statiune cu noua telegondola, ce are statia la iesire din orasul Lupeni, in zona de agrement Braita. Statiunea Straja reprezinta alegerea perfecta, pentru turistii ce doresc un sejur in sanul naturii, care sa imbine perfect cazarea confortabila, ofertele gastronomice delicioase si numeroasele posibilitati de practicare a sporturilor de iarna, toate acestea la preturi accesibile, de bun simt.

Alpinism

Din punct de vedere al escaladei si alpinismului, peretii calcarosi sunt un adevarat paradis, cu roca aderenta, iar traseele au in general asigurari solide, cel mai spectaculos fiind Peretele Corbilor, iar din punct de vedere al distantei de parcurs, cei mai apropiati fiind Peretii de la Cabana (Cheile Butii). Sezoanele recomandate sunt primavara si toamna.

Drumetii

Expunerea geografica a muntilor Valcan, in sectorul sud-estic al Carpatilor Meridionali, permite realizarea unor trasee turistice de o zi sau (in functie de optiunea turistilor) de mai multe zile, care pot fi efectuate in circuit sau cu revenire in acelasi loc din care s-a plecat. Drumetiile sunt in marea lor majoritate de dificultate medie sau redusa.

Schi

Datorita orientarii spre nord a masivului pe care este situata, statiunea Straja beneficiaza de zapada aproximativ 6 luni pe an, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarna. Partiile de aici au diferite grade de dificultate, de la cele usoare, destinate incepatorilor, pana la cele dificile, unde se organizeaza competitii precum Cupa Veteranilor.