Schior incepator? Cum te echipezi?
Pensiunea La Mihai din Lupeni, te intampina cu bucurie, atat vara, cat si iarna. Daca vara drumetiile sunt foarte apreciate de turisti, 6 luni pe an amatorii de sporturi de iarna se pot bucura de partii de schi generoase in statiunea Straja. Daca nu stii sa schiezi, insa te atrage ideea, probabil ai multe intrebari legate de echipamentul de schi potrivit. Iata ce ar trebui sa ai in vedere cand iti alegi echipamentul de schi:
1. Cum sa iti alegi schiurile
Ca schior incepator este bine sa nu faci o investitie mare si sa inchiriezi echipamentul. Doar daca intentionezi sa faci mai mult de 10-15 zile pe an, atunci poate merita sa iei in considerare achizitia unui echipament. Pentru majoritatea incepatorilor se recomanda schiurile All-mountain. Trecerea de la incepatori la intermediari necesita multe ore de schiat. Daca vrei sa ai o singura pereche de schiuri, nu vei schia des, este alegerea optima.
2. Cum sa iti alegi claparii
Chiar daca alegi sa inchirezi schiurile, claparii ar trebui cumparati si asta din cateva ratiuni: claparii se muleaza pe forma piciorului dupa cateva utilizari si cei inchiriati sau second-hand vor fi probabil deja deformati, nu te vei simti confortabil; o alta cauza ar fi legata de igiena, fiind un echipament care intra direct in contact cu pielea si nu poate fi usor dezinfectat ori curatat, ceea ce te poate predispune la ciuperci si alte afectiuni ale pielii.
Focusul aici trebuie sa fie pe confort, exact ca la incaltamintea pe care o porti in mod obisnuit. Deoarece vei petrece multe ore incaltat, este bine sa te asiguri ca alegi claparii potriviti. Mergi in magazinele de echipament sportiv si probeaza, fara sa te grabesti. Daca stai confortabil cu ei in picioare 10-15 minute si poti sa tii picioarele in pozitia de schiat, fara sa te deranjeze, sunt potriviti. O pereche buna de clapari te va ajuta sa-ti controlezi cat mai bine schiurile.
3. Cum sa iti alegi imbracamintea de schi
Incepe cu un strat de baza, care in general e sintetic, apoi continui cu un polar si apoi cu jacheta de schi. Aceasta are grija sa mentina temperatura optima pentru corp. Jacheta ii permite corpului sa respire si are fermoare pentru aerisire rapida pentru zilele mai calduroase sau cu efort intens. In cazul in care este cald, poti renunta la stratul intermediar (polar).
Alege pantalonii cu un strat de impermeabilitate ridicat, pentru a nu patrunde umezeala si a fi nevoit sa stai ud, in frig. Sosetele de schi trebuie sa nu retina apa. Deoarece piciorul transpira in clapari mai mult decat in mod obisnuit, vei avea nevoie de cateva perechi de sosete de schimb. Cagula este foarte buna in a-ti proteja fata de vant, frig si cazaturi.
4. Cum sa iti alegi echipamentul de protectie
Casca este foarte importanta si iti ofera protectie, fie ca porti sau nu caciula sau cagula pe sub ea. Manusile de protejeaza nu doar de frig, ci si de lovituri la impactul cu solul in cazul unei cazaturi. Unele modele au in captuseala materiale mai rezistente care iti protejeaza incheieturile si palmele. In functie de cat de protejat vrei sa fii, exista si protectii speciale pentru tibii, brate, genunchi si chiar pantaloni cu protectii incluse. De asemenea, ochelarii de schi iti protejeaza ochii, dar si pometii de vant, zapada sau gheata
Indiferent de ce echipament alegi, fie inchiriat, fie achizionat de tine, te asteptam la Pensiunea la Mihai din Lupeni intr-o vacanta sau un week-end in statiunea Straja, cu camere incalzite iarna si racoroase vara, sa stam la o vorba despre frumusetile locului.
Te-ai gandit la o vacanta la schi in staiunea Straja? Da-ne un telefon:
Pensiunea La Mihai
Contacteaza-ne!